niewymiernosc
Ola: Usuń niewymierność z mianownika:
1/2+√5+2√2+√10
25 lut 14:31
wredulus_pospolitus:
no i na czym polega problem

zauważ, że
√10 =
√2*
√5
metodę 'grupowania' zastosuj w tym mianowniku
25 lut 14:33
J: M = 2 + √5 + 2√2 + √2*√5 = (2 + √5 ) + √2(2 + √5) = (2 + √5 )(1 +√2)
25 lut 14:40
pigor: ..., mam słabość do tego...

imienia , więc
np. tak :
2+√5+2√2+√10= 2+2
√2 +
√5+
√2*5= 2(1+
√2) +
√5(1+
√2)=
| | 1 | |
= (1+√2)(2+√5), zatem |
| = |
| | 2+√5+2√2+√10 | |
| | 1 | |
= |
| = (1− √2)(2− √5)= 2−√5−2√2+√10 . ...  |
| | (1+√2)(2+√5) | |
25 lut 14:57
J: Myślę,że za duży "skrót myślowy"

Będą pytania
25 lut 15:01