Udowodnij ze jest to ciało
bartekp941: Witam. Czy pomóbłby mi ktoś z takim zadaniem jak: Wykaż, że a+√b a,b∊W jest ciałem.
25 lut 14:21
wredulus_pospolitus:
a czy Bartku wiesz 'co to jest ciało'
25 lut 14:23
bartekp941: Wiem. Robiliśmy na zajeciach przyklady z podanymi konkretnymi wyrażeniamy w grupie czyli a,b i
c. I nie wiem poprostu jak zabrać się za takie działanie które podałem
25 lut 14:24
wredulus_pospolitus:
no dobrze ... to napisz nam tutaj co musisz sprawdzić aby wykazać że a+√b gdzie a,b∊W jest
cialem
25 lut 14:26
bartekp941: no do przykladu pierwszy warunek − przemiennosc dodawania czyli a + b = b + a
25 lut 14:33
wredulus_pospolitus:
a jakie działania są zdefiniowane
25 lut 14:35
bartekp941: tzn?
25 lut 14:39
wredulus_pospolitus:
tzn. masz sprawdzić przemienność
czyli w+v = v+w (nie myl tego z a+
√b =
√b+a) , gdzie w i v należą do tego zbioru którego
badasz
i pytanie co oznacza to '+' tutaj

jak zostało zdefiniowane

później też będą warunki z mnożeniem ... jak mnożenie jest zdefiniowane
25 lut 14:42
bartekp941: Jezeli symbol dodawania zdefiniowanego to + z kropką na górze to oba dodawania są zdefiniowane
czyli a +(zd.) b = b +(zd.) a
25 lut 14:45
wredulus_pospolitus:
nom ... i dobra ... czyli dodawanie i mnożenie są zdefiniowane standardowo
no to sprawdzasz kolejno te 8 prostych 'zasad'
25 lut 14:54
bartekp941: A moglbym prosic o sprawdzenie pierwszej zasady? Chodzi mi o to, że na lekcjach robiliśmy
sprawdzanie zasad ale na podstawie 3 różnych wartości czyli a, b i c ... wtedy jest to dla
mnie zrozumiałe. Nie rozumiem tylko jak się wziąć za to mając do sprawdzenia działanie.
25 lut 14:56
wredulus_pospolitus:
no to 'dajesz'
25 lut 14:59
bartekp941: sprawdzenie (czyt. rozwiązanie)

nie wiem nawet jak to zacząć
25 lut 15:03