Napisz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej, wiedząc że dla argumentu 2 fu
Endżi: Napisz wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej, wiedząc że dla argumentu 2 funkcja przyjmuje
wartość najmniejszą −3, a do jej wykresu należy punkt P(4,−1)
25 lut 13:47
25 lut 13:49
Eta:
W(2,−3)
25 lut 13:49
i don`t know: i do wzoru f(x)=ax2+bx+c co podstawić ?
25 lut 14:07
J:
f(4) = − 1
f(x
w) = − 3
Trzy równania i trzy niewiadome: a,b,c
25 lut 14:09
I don`t konw: nadal nie kumam ...
25 lut 14:12
J:
− 1 = a*16 +b*4 + c
− 3 = a*4 + b*2 + c
− b = 2a
Układ trzech równań z trema niewiadomymi: a , b , c.
25 lut 14:24
J: | | −b | |
Przepraszam, xw = |
| , czyli − b = 4a ( ostatnie równanie) |
| | 2a | |
25 lut 14:25
pigor: ... , lub np. tak: z warunków zadania
z wzoru w postaci kanonicznej masz
f(x)=a(x−2)2−3, ale
wiesz, że punkt P=(4,−1)∊ paraboli f, więc a(4−2)
2−3= −1 ⇔
⇔ 4a= 2 ⇔ a=
12, zatem
f(x)=12(x−2)2−3 ⇔
⇔ f(x)=
12(x
2−4x+4)−3=
12(x
2−4x+4)−3=
12x
2−2x+2−3 ⇔
⇔
f(x)= 12x2−2x−1 − szukany
wzór funkcji w postaci ogólnej .
25 lut 14:33