Rozwiąż równanie
Matejko: Rozwiąż równanie log
3(log
9x)=log
9(log
3x)
| | log3(log3x) | |
log9(log3x)= |
| |
| | 2 | |
| | log3(log3x) | |
log3(log9x)= |
| |
| | 2 | |
log
3(log
9x
2)=log
3(log
3x) co dalej?
25 lut 12:56
Matejko: (log9x)2=log3x
25 lut 12:57
J: x > 0
| | log3x | |
log9x = |
| i podstawienie log3x = t |
| | log39 | |
25 lut 13:02
Matejko: a nie powinno być że dziedzina x>1 bo jest log9x>0 log9x>log91 czyli x>1? tak?
25 lut 13:14
J: Ja robiłem załozenie tylko do postu 12:57 nie widząc,że jest to kontynuacja zadania ..
25 lut 13:17
Matejko: aha a dobre założenia ? wyszło mi 1 i 81 czyli tylko 81 ? Dobrze?
25 lut 13:22
J: Tak.
25 lut 13:26
Matejko: super dobrze rozwiązałem, dzięki za pomoc
25 lut 13:34