proszę o pomoc
fjdjgfjdjf: Kąt α jest ostry oraz sinα=25. Ustal zależność pomiędzy cosα i sinα. a) cosα=sinα
b)cosα>sinα c)cosα<sinα d) cosα=1 − sinα
Chciałabym to obliczyć z Pitagorasa zamiast 1 trygonometrycznej.
I mam:
52+p2=22
25+p2=4
p2= 25−4
p2=21
p= √21
p= pod pierwiastkiem 3*7
i nie wiem co dalej.
Mógłby ktoś pomóc?
25 lut 12:14
J: | | 2 | |
Nie bardzo wiem o co chodzi ? Jeśli sinα = |
| , to nie może równać się cosα. |
| | 5 | |
25 lut 12:18
J: Już teraz wiem, masz wybrać właściwą odpowiedź : a lu b lub c lub d.
Policz zatem cosα z jedynki trygonometrycznej i zobaczysz zależność.
25 lut 12:20
fjdjgfjdjf: tak jest w zadaniu
25 lut 12:20
fjdjgfjdjf: a z pitagorasa się da?
25 lut 12:20
J: Można, ale chyba prościej z "jedynki"
25 lut 12:23
fjdjgfjdjf: mi się wydaje, że z pitagorasa
25 lut 12:29
J:

| | √21k | | √21 | |
Wyliczyłeś,że x =√21, czyli cosα = |
| = |
| |
| | 5k | | 5 | |
25 lut 12:31
fjdjgfjdjf: Okej dzięki.
25 lut 12:42