Jak odjąć pierwiastek od liczby?
guns n roses: √22 + b2 = 22
√4 + b2 = 4
b2 = 4 − √4
nie wiem jak to odjąć i wyliczyć samo b bez kwadratu. Proszę o pomoc.
25 lut 11:52
ZKS:
A ile to jest √4? Podpowiem że to liczba na pewno wymierna nawet dodam że to liczba
całkowita.
25 lut 11:55
J: Coś przekombinowałeś

2 + b
2 = 4 , b
2 = 2 , b =
√2 lub b = −
√2
25 lut 11:55
guns n roses: no właśnie teraz się skapnęłam, że da się wyciągnąć xD masakra.
25 lut 11:57
guns n roses: dzięki
25 lut 11:57
Azjaaaaa: b2=4−2 bo √4=2
A więc
b2=2
b=√2
25 lut 11:58
J: Azjaaaaa ... (−
√2)
2 = 2
25 lut 11:59
Azjaaaaa: Zgadza się zapomniałem
25 lut 12:02