Efekt Dopplera
Piotruś i pudel:
Stosunek częstotliwości odbieranej przez nieruchomego obserwatora,w momencie
gdy mija go źródło dźwięku(wydające sygnał o okresieT) wynosi 1,5.Policz prędkość
źródła dźwięku.Prędkość dźwięku w powietrzu 340ms−1
25 lut 11:50
x3:
| | v | |
f1−częstotliwość odbierana ,gdy źródło dźwięku zbliża się do "obserwatora"−f1= |
| |
| | T(v−u) | |
| | v | |
f2−częstotliwość odbierana gdy źródło dźwięku oddala się od "obserwatora"−f2= |
| |
| | T(v+u) | |
| f1 | | v+u | | 340+u | |
| =1,5= |
| = |
| ,u=68 ms−1 |
| f2 | | v−u | | 340−u | |
25 lut 22:16