całka oznaczona
Melu: | | 1 | |
jak obliczyć całke oznaczoną 1∫e ( |
| +1) dx |
| | x | |
25 lut 11:37
ZKS:
To policz sobie najpierw całkę nieoznaczoną
25 lut 11:51
Melu: powinienem wykorzystać metodę przez podstawianie?
25 lut 12:02
ZKS:
Nie. To są przecież podstawowe całki.
| | dx | |
Ile wynosi całka z ∫ dx oraz z ∫ |
| . |
| | x | |
Idź poucz się wzorów.
25 lut 12:04
Melu: ∫1 = x
=
logx + 1
loge + e = 1 + e
log1 + 1 = 0 + 1 = e
1 + e − 1 = e?
25 lut 12:09
ZKS:
Źle. Od razu pierwsza całka. Widzę że używanie wolframa do najprostszych całek trzeba nawet
używać.
log e ≠ log 1 ale nagle jakimś cudem dostajesz że log 1 = 1 nie wiem skąd.
Brak Ci podstaw.
25 lut 12:28
ZKS:
Brakuje też po czym całkujesz.
| | dx | |
Wolfram wypluwa z całki ∫ |
| = log (x) ale tam jest napisane że dla nich |
| | x | |
log (x) = log
e(x) = ln (x)
Ale dla mnie nie wyjaśniając to zapis log (x) jest równoważny z zapisem log
10(x).
25 lut 12:31
Melu: | | 1 | |
czyli pierwsza całka powinna być po prostu ∫ |
| = ln|x|, tak jak mam podane we wzorach? |
| | x | |
Z obu:
ln|x| + x
ln|e|, to 1?
podstawiając e: ln|e| + e = 1 + e
ln|1|, to 0?
podstawiając 1: ln|1| + 1 = 0 + 1 = 1
to wszystko wychodzi tak samo.
wyżej napisałem, że log1 = 0, nie = 1, a loge = 1, jeśli mówimy o tym samym :x
25 lut 12:52
ZKS:
Zobaczyłem pod spodem od razu wpis i myślałem że dla Ciebie log (e) = log(1).
Pisz po czym całkujesz.
| | 1 | |
Bo ∫ |
| to wcale nie musi być ln |x| jeżeli całkujemy przykładowo po y to |
| | x | |
Tak wynik to
e.
25 lut 13:01
ZKS:
Musisz trochę też poprawiać zapis żeby był spójny a nie taki strzępki i kawałki odpowiedzi
oraz ten co Ci ma sprawdzać pracę wiedział o co chodzi.
25 lut 13:04
Melu: ponownie wielkie dzięki.
25 lut 13:06