logarytmy
kdf: Rozwiąż równanie:
14log3 x2 +1=0
25 lut 11:32
ZKS:
Zacznij od podania dziedziny.
25 lut 11:36
kdf: dziedzina x nalezy do R /{0} ?
25 lut 11:41
ZKS:
Okej. Teraz możemy zrobić taki "cuś"
logab2 = 2loga|b|.
Dasz radę dalej sam?
25 lut 11:45
kdf: mi wychodzi że x=19 lub x=−19 chciałbym żeby ktoś sprawdził czy się zgadza
25 lut 11:45
J: Tak.
25 lut 11:49
ZKS:
To czemu nie napiszesz od razu myślałem że nie wiesz jak zrobić to równanie.
25 lut 11:50
kdf: nie byłem pewny czy dobrze to robie. ale zgadza się wszystko?
25 lut 11:52
ZKS:
Możesz sobie wstawić rozwiązanie i zobaczyć czy otrzymasz prawdę.
25 lut 11:53
J: Mnie wyszły takie same wyniki jak Tobie
25 lut 11:53
kdf: czyli sie zgadza

dzięki za pomoc
25 lut 11:54