granica
Melu: witam, jak rozwiązać granicę:
lim x −> 0
25 lut 11:02
Melu: sam chyba doszedłem. To będzie:
| 1 | | 1 | |
| (e2x −e−x)x = |
| e3x x = ex = 0? |
| 3 | | 3 | |
25 lut 11:11
Ameba:
Przepraszam, ze sie wtrace, co oznacza e−?
25 lut 11:12
ZKS:
| e2x − e−x | | e3x − 1 | |
| = e−x * |
| |
| 3x | | 3x | |
Wystarczy skorzystać z
25 lut 11:16
ZKS:
Melu nowa matematyka?
25 lut 11:17
25 lut 11:21
zawodus: Po prostu zobacz jak wygląda w wolframie przykład, a jak ten który ty podajesz.
To są dwa różne wyrażenia.
25 lut 11:23
Melu: a czy
| eαx −1 | | e0 −1 | | 1−1 | | 0 | |
| nie równa się = |
| = |
| = |
| ? |
| αx | | 0 | | 0 | | 0 | |
25 lut 11:31
ZKS:
Podałem Ci własność. To tak samo jak byś sobie liczył
| | sin(αx) | | 0 | |
limx → 0 |
| = |
| . |
| | αx | | 0 | |
Zajrzyj najpierw do teorii a potem podejmuj wyzwania.
25 lut 11:35
Melu: okej, już wiem gdzie był problem. Teraz wszystko rozumiem. Dzięki i sorry za kłopot

.
25 lut 11:42
ZKS:
Dla mnie to nie był kłopot ale widziałem że brak tutaj podstawowych wiadomości. Nie ma za co
i powodzenia.
25 lut 11:43