| π | 5π | |||
sin0,5 x ≥ 0,5 w przedziale <0,π>, więc 0,5x= | lub 0,5x= | , | ||
| 6 | 6 |
| π | 5π | π | 5π | |||||
więc x= | lub x= | , więc x∊< | , | > | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| π | ||
prawidłowa odpowiedź to x∊< | , π > | |
| 3 |
| x | 1 | |||
sin | ≥ | , x∊<0,π>, | ||
| 2 | 2 |
| 1 | π | |||
siny ≥ | , y∊<0, | > | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
y∊< | , | >, | ||
| 6 | 2 |
| x | π | π | ||||
∊< | , | >, | ||||
| 2 | 6 | 2 |
| π | ||
x∊< | ,π>. | |
| 3 |
| π | ||
2sin(π+2x)<√2, przedział (−π, | ) | |
| 2 |
| √2 | ||
sin(π+2x)< | ||
| 2 |
| π | −3π | −3π | ||||
i wychodzi mi 2x = | −π 2x= | x= | ||||
| 4 | 4 | 8 |
| π | ||
z faktu, że przedział to (−π, | ), więc ograniczam z lewej strony zakres rozwiązań do | |
| 2 |
| −3π | −π | π | ||||
x∊(−π, | ), ale w odpowiedzi jest jeszcze ( | , | ), ale skąd on | |||
| 8 | 8 | 2 |
| π | π | |||
się wziął, skoro po prawej strony od | wykresu już nie rozpatruję, bo od | |||
| 4 | 4 |
| √2 | ||
wykres jest nad prostą równą | , a mam ustalić tą część wykresu, które jest | |
| 2 |
| √2 | π | |||
poniżej | , zwłaszcza że przedział jest do | , | ||
| 2 | 2 |
| π | ||
Skoro x∊(−π, | ) to 2x∊(−2π,π), zatem π+2x∊(−π,2π). Teraz rysujesz wykres funkcji sin(u) na | |
| 2 |
| 1 | ||
wykres z okresem podstawowym π już po przemnożeniu x przez k= | , ale nie potrafię | |
| 2 |
| √2 | π | |||
sin(π+2x) < | , dziedzina (−π, | ) | ||
| 2 | 2 |
| π | ||
na przedziale (−π, | ). Jej argumenty − liczby postaci (π+2x) − należą do | |
| 2 |