Rozwiąż równanie.
Ac.: Rozwiąż równanie:
D = R \ {0, 1}
Równanie jest bardzo trywialne, ale przekształcając jego postać, dochodzę do równania:
x
2 − x − 2 = 0
Tymczasem w odpowiedziach jest napisane, że należy dojść do równania:
x
2 − 3x = 0
Oczywiście otrzymane przeze mnie wyniki są niepoprawne, natomiast nie dostrzegam błędu w swoich
obliczeniach (mogę je przedstawić). Czy ktoś jest w stanie rozwiązać ten problem?
25 lut 09:52
Patronus:
| | 1 | | 1 | |
1 + |
| = x − 1 − 1 + |
| |
| | x | | x | |
x − 3 = 0
x = 3
a mi tak wyszło
25 lut 09:59
Ameba:
Jak doprowadzono do postaci z rozwiazania:
Lewa strona − 1 wciagamy w ulamki, nastepnie licznik mnozymy przez odwrotnosc mianownika, a
pozniej znowu mnozymy stronami przez mianownik i przenosimy wszystko na jedna strone.
25 lut 10:02
Ac.: Tak by się zgadzało. Może ja przedstawię swoje obliczenia:
Mianowniki (x) skracam i otrzymuję:
| x + 1 | |
| = x −1 | * (x − 1) |
| x − 1 | |
x + 1 = x
2 − 1
x
2 − x − 2 = 0
Δ = 3
2
x
1 = −1
x
2 = 2
Zupełnie inne wyniki.
25 lut 10:07
Ameba: Zle pomnozona prawa strona
(x − 1)(x − 1) ≠ x2 − 1
25 lut 10:09
Ac.: No rzeczywiście, nie wiem, jak mogłem tego nie zauważyć. To zupełnie zmienia postać rzeczy.
Wtedy otrzymuję:
x + 1 = x
2 − 2x + 1
x
2 − 3x = 0, skąd:
x ∊ {0, 3}
0 nie należy do D, więc jedynym rozwiązaniem jest x = 3.
W każdym razie dzięki za pomoc
25 lut 10:12
Ameba:
25 lut 10:14