Dziedzina
TorN: Oblicz dziedzinę naturalną funkcji:
f(x)=ln (x4 + 3x3 −4x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x4 + 3x3 −4x)> 0 <−−−− i co się z tym robiło,aby wyliczyć ?
25 lut 09:33
Domel: No i .... −
1. Miejsca zerowe czyli pierwiastki funkcji
2. Zrób wykres funkcji
3. Na podstawie wykresu określ gdzie funkcja jest większa od zera − no i masz przedział
Jak masz problem z wykresem to po znalezieniu miejsc zerowych zaznacz je na wykresie a potem
wylicz wartości funkcji w kilku punktach na lewo i prawo od miejsc zerowych
25 lut 09:55
Domel:

x
4 + 3x
3 − 4x = x(x
3 + 3x
2 − 4) = x(x
3 − x
2 + 4x
2 − 4) = x[x
2(x−1) + 4(x
2 − 1)] =
= x[x
2(x−1) + 4(x − 1)(x+1)] = x(x−1)[x
2 + 4(x + 1)] = x(x−1)(x
2 + 4x + 4) =
= x(x−1)(x + 2)
2
No więc są 3 miejsca zerowe:
x
1 = −2; x
2 = 0; x
3 = 1
No i jaka jest dziedzina?
25 lut 10:10
TorN: Df:x ∊ (−∞,−2)∪(−2,0)∪(1,+∞) czy to jest dobrze ?
25 lut 10:39
TorN: a może tak ?
Df:x∊(−∞,0)∪(1,+∞)
25 lut 10:54
TorN: a może tak ?
Df:x∊(−∞,0)∪(1,+∞)
25 lut 10:54
Aga1.: Tam gdzie są +, czyli pierwsza odp.
25 lut 13:28
TorN: Dziękuje ślicznie
25 lut 19:39