Idiota
Hejo: Następne zadanie ...
Wyznacz wszystkie wartości parametrów p i q, dla których nierówność
(18 − 3x − x2)(x2 + px − 2qx + 6q) ≤ 0
jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą.
25 lut 05:45
J:
Aby ta nierówność była prawdziwa dla każdego x ∊ R, obydwa trójmiany muszą miec te same miejsca
zerowe.
Ponieważ pierwszy ma miejsca zerowe x1 = − 6 oraz x2 = 3, więc musi być:
(−6)2 −6(p−2q) + 6q = 0 oraz 32 +3(p−2q) + 6q = 0
Z powyższego układu równań oblicz p i q
25 lut 08:30
Domel:
lub z zależności:
a*b ≤ 0 => (a ≥ 0 ∧ b ≤ 0) ∨ (a ≤ 0 ∧ b ≥ 0)
25 lut 10:18
Domel:

Z której właśnie dochodzimy do wspólnych pierwiastków − to informacyjnie − gdybyś się
zastanawiał "a dlaczego wspólne pierwiastki
Na czerwono − pierwsza funkcja kwadratowa a na niebiesko − druga − mają wspólne miejsca zerowe
więc ich wymnożenie na pewno będzie ≤ 0
25 lut 10:29