Nierówność Oo
Hejo: Proszę o pomoc.
√x + 4 − x + 2 > 0
Z góry dziękuję!
25 lut 05:15
Ameba:
Z czym dokladnie problem?
25 lut 10:16
Ameba: Mozna tak:
Dziedzina: x∊[−4, ∞)
√x + 4 > x − 2
No i jesli teraz x − 2 < 0 to nierownosc jest prawdziwa dla tych argumentow.
Sprawdzamy jeszcze drugi przypadek, dla x − 2 > 0.
25 lut 10:21
Ameba:
Oj, drugi przypadek dla x − 2 ≥ 0, albo mozna jak wczesniej tylko kolejny przypadek dla x = 0
trzeba zbadac.
25 lut 10:23
Domel:

No a jak podniesiemy do kwadratu?
√x + 4 > x − 2 /
2
x + 4 > x
2 − 4x + 4
x
2 + 5x > 0
x(x + 5) > 0
x
1 = 0; x
2 = −5
No i gdzie funkcja jest dodatnia?
25 lut 10:37
Domel: Tylko zwróć uwagę na dziedziną
25 lut 10:38
Ameba:
Hmm...cos mi nie pasuje. Rozwaz x = −1.
25 lut 10:44
Ameba: Jeszcze wracajac do mojego postu z godz. 10:23, nie trzeba zbadac x = 0 tylko naturalnie x − 2
= 0.
25 lut 11:07
25 lut 11:10
ZKS:
Domel to błędne rozwiązanie.
25 lut 11:18
ZKS:
Można łatwo sprowadzając do równania kwadratowego rozwiązać tą nierówność.
D = [−4 ; ∞)
√x + 4 − x + 2 > 0
t = √x + 4 ⇒ t2 − 4 = x (zał. t ≥ 0)
t − t2 + 4 + 2 > 0
t2 − t − 6 < 0
(t + 2)(t − 3) < 0 ∧ t ≥ 0 ⇒ 0 ≤ t < 3
0 ≤ √x + 4 < 3 / 2
0 ≤ x + 4 < 9
−4 ≤ x < 5.
25 lut 11:21
ZKS:
Lub podnosząc do kwadratu robiąc dodatkowo założenie.
√x + 4 − x + 2 > 0
√x + 4 > x − 2
Jeżeli x ≥ −4 ∧ x < 2 to mamy rozwiązanie ponieważ lewa jest ujemna prawa dodatnia.
Zatem x ∊ [−4 ; 2)
Teraz zakładamy że prawa jest nieujemna więc x ≥ 2 i podnosimy obustronnie do kwadratu.
√x + 4 > x − 2 / 2 ∧ x ≥ 2
x + 4 > x2 − 4x + 4
x2 − 5x < 0
x(x − 5) < 0 ∧ x ≥ 2 ⇒ x ∊ (0 ; 5) ∧ x ≥ 2 ⇒ x ∊ [2 ; 5).
Łączymy oba przypadki biorąc sumę przedziałów i dostajemy
x ∊ [−4 ; 2) ∪ x ∊ [2 ; 5) ⇒ x ∊ [−4 ; 5).
25 lut 11:26
ZKS:
Oczywiście na samym początku powinno być na odwrót. Lewa dodatnia prawa ujemna.
25 lut 11:27
Domel:
Mea culpa − no i jeszcze porzuciłem "−" przy x
2
26 lut 10:42