Banalne, ale nie coś mi tu nie gra
Proszę o pomoc: Ze zbioru {1, 2, 3, ..., 15} losujemy ze zwracaniem dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia: iloczyn wylosowanych liczb jest podzielny przez 3 lub 5.
No więc doszedłem do wniosku, że:
Ω=15*15=225
No i teraz jeżeli wszystkie w zbiorze pomnożę przez : 3, 5, 6, 9, 10, 12, 15 to zawsze wyjdzie
liczba podzielna przez 3 lub 5, w innym wypadku nie.
Więc zdarzenia A=7*15=105 P(A)=105225
Jednak autorzy książki zrobili to zadanie na zasadzie zdarzenia przeciwnego. Wyliczyli, że
prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego do podanego w zadaniu wynosi 82=64.
( Domyślam się, że wzięli liczby : 1, 2, 4, 7, 8, 11, 13, 14
gdyż po ich wymnożeniu nigdy nie otrzymamy liczby podzielnej przez 3 i 5 )
Więc 1−P(A) = 1 − 64225 = 161225
Jeżeli ktoś mi to może wyjaśnić to bardzo proszę.
25 lut 01:38
Aga1.: Z jedynką na początku jest 7 : (1,3), (1,5), (1,6) (1,9), (1,10), (1,12), (1,15)
z dwójką7
z 4 też 7
z 7,8, i 11,13,14 też po 7
8*7=56
Z trójką na początku jest 15 (3,1), (3,2), (3,3), (3,4)...(3,13),(3,14),(3,15)
i z 5 na początku też 15
z 6,9,10,12,15 też po 15
7*15=105
Razem 56+105=161
25 lut 13:23
dochtor:
Jakby narysować tą tabelę i wypisać iloczyny to wyjdzie nam dopełnienie takie coś:
Z każdej kolumny niepodzielnej przez 3, 5 i 15 odejmujemy 7 wierszy podzielnych przez 3, 5, 15.
Tak więc mamy 8 kolumn niepodzielnych przez 3, 5, 15 oraz 8 wierszy niepodzielnych przez 3, 5,
15.
|A−1| = 8*8=64
25 lut 13:53