pochodna
pomocy: Chcemy zaokrąglić modułowi dzióbek. Niech n będzie liczbą naturalną. Dobrać
takie a, b, c zależne od n, aby funkcja
| | 1 | |
fn(x)={ ax2+bx+c dla IxI< |
| |
| | n | |
była rózniczkowalna. Obliczyc f'
n.
Naszkicowac wykres funkcji f
n oraz wykres jej pochodnej.
24 lut 23:35
Maslanek: Funkcja na pewno musi być ciągła.
Więc
i
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|− |
| |=a(− |
| )2−b |
| +c |
| | n | | n | | n | |
Stąd b=0 dla dowolnego n∊N
Pozostaje, żeby granice iloraz różnicowych obustronne w tych punktach były skończone i równe.
24 lut 23:48
pomocy: a przyklad pierwszej granicy jakby wygladal?
24 lut 23:56
Maslanek: To już lepiej inaczej...
Dla x<0 funkcja ma postac:
Liczymy f
1(x)'=−1
f
2(x)'=2ax
n=2a
−−−−−−
Dla x>0 sytuacja będzie analogiczna... Pozostaje c.
Może poszedłbym w granicę (n→
∞) skąd c=0.
25 lut 00:05