Ciąg arytmetyczny
Maciek: Wyznacz pierwszy wyraz, iloraz i wzór ogólny ciągu geometrycznego, w którym a3−a1=15 i a4−a2=6.
Proszę o zrobienie tego jak najszybciej oraz wytłumaczenie, dzięki
24 lut 23:05
ICSP: Wystarczy zauważyć, że
a4 − a2 = a3 * q − a1 * q = q(a3 − a1)
24 lut 23:06
pigor: ..., a jak tego ...

nie zauważysz , to wszystko ze wzoru
an=a1qn−1
rozwiązujesz układ równań o dwóch niewiadomych a
1, q np. tak ::
a3−a1=15 i a4−a2= 6 ⇔ a
1q
2−a
1=15 i a
1q
3−a
1q= 6 ⇔
⇔ a
1(q
2−1}=15 i a
1q(q
2−1)=6 / : stronami i q≠1 ⇒
| | 6 | | 2 | |
⇒ q= |
| = |
| = 0,4 i a1* 0,16= 15 ⇔ q= 0,4 i a1= 93,75, zatem |
| | 15 | | 5 | |
an=a
1q
n−1=
93,75*0,4n−1 − szukany wyraz ogólny danego ciągu.
24 lut 23:26
Maciek: taka forma odpowiedzi nie za bardzo mi pasuje. Samo a1 powinno wyjść −125/7, także coś tu jest
źle
25 lut 00:02
Maciek: Ale dzięki za chęci, poradziłem sobie
25 lut 00:08
Eta:
a
3−a
1=15 i a
4−a
2= a3q−a
1*q= q(a
3−a
1)= 15q
| | 15 | |
zatem a3−a1= 15 ⇒ a1*q2−a1=15 ⇒ a1= |
| =.... |
| | g2−1 | |
25 lut 00:13