matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąt
komik:
Oblicz stosunek długości boku trójkąta równobocznego do długości boku kwadratu wpisanego w ten trójkąt. można tak ? b/x=tg 60 b=x*
√
3
x=b/
√
3
a/b=(2x+b)/b=(2b/
√
3
+b)/b=(2
√
3
+3)/3
24 lut 23:05