ciągi
kingusia:
błagam pomóżcie
24 lut 22:22
kingusia: trzeba obliczyć a1 i q
24 lut 22:22
agulka:
a2=a1*q
a5=a1*q4
a3=a1*q2
24 lut 22:26
Cash18: a1*q + 8a1*q4=0
a1*q2=1
24 lut 22:26
kingusia: to już zrobiłam tylko nie wiem co dalej, nie mogę tego wyprowadzic do postaci a
1 = i q =
proszę pomóż
24 lut 22:27
kingusia: jak to doprowadzić do postaci a1 =
i q = ?
24 lut 22:32
Eta:
| | 1 | |
a2+8a5=0 ⇒ |
| +8q2=0 /*q≠0 |
| | q | |
| | 1 | | a3 | |
8q3=−1 ⇒ q= − |
| to a1= |
| = ......... |
| | 2 | | q2 | |
24 lut 22:34
kika: Tak jak rozwiązujesz układy równań
24 lut 22:34
24 lut 22:42
kingusia: a coś takiego ?
24 lut 22:42
kika: jaki ciąg?
24 lut 22:44
kingusia: też geometryczny i też trzeba wyznaczyć a1 i q
24 lut 22:46
kingusia: tylko znowu nie mogę dojść do postaci a
1 = i q=
24 lut 22:47
kingusia: mam jutro z tego spr i muszę to wiedzieć
24 lut 22:51
kika: a1+a1*q3=0
a1*q+a1*q3=8
________________
a1(1+q3)=0
a1(q+q3)=8
____________ podziel stronami , ale dobrze zapisałaś zadanie?
24 lut 22:57