oblicz długoć przekątnej
Kamila: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, którego krótsza przekątna ma długość c, a kąt ostry
miarę 2α. Pole przekroju wyznaczonego przez krawędź boczną graniastosłupa i dłuższą przekątną
podstawy wynosi P. Oblicz długość dłuższej przekątnej graniastosłupa, wykonaj rysunek bryły i
zaznacz w nim właściwy przekrój.
Wykonałam szkic i policzyłam z twierdzenia cosinusów długość boku rombu
i wyszło mi
i dalej policzyłam z twierdzenia Pitagorasa d/2 i wyprowadziłam d
wszystko jest pod pierwiastkami, nie wiem jak to ustawić, żeby poprawnie wyświetlało :3
mógłby ktoś sprawdzić i powiedzieć mi, czy rozwiązanie jest poprawne?
Mila:
Dobrze masz policzone, ale chyba prościej inaczej.
Lepiej oblicz dłuższą przekątną rombu tak:
d=c*ctgα dłuższa przekątna rombu.
d*H=P
| | P | | P | | P*tgα | |
H= |
| = |
| = |
| |
| | d | | c*ctgα | | c | |
i teraz z tw. Pitagorasa liczysz przekątną graniastosłupa.
p
2=H
2+d
2