...
Tomek: Witam potrzebuję obliczyć wartość R wiedząc, że a1=15 natomiast an=103
24 lut 21:55
Aga1.: | | 103−15 | |
15+(n−1)r=103, r= |
| |
| | n−1 | |
Czegoś jeszcze brakuje.
24 lut 22:00
Tomek: Ogólnie treść całego zadania to : wyznacz sumę wszystkich kolejnych liczb naturalnych które
przy dzieleniu przez 4 dają resztę 3, jesli najmniejsza z tych liczb to 15 a najwieksza 103
24 lut 22:02
Eta:
3,7,11, 15,...... , 103 r=....
24 lut 22:03
Ajtek:
O proszę, jest treść zadania pełna.
Aga1. już nie będzie musiała wróżyć z fusów.
Witaj
Aga1. 
.
24 lut 22:03
Tomek: 4
24 lut 22:03
Tomek: Eta , skąd się wzięło to 3, 7 , 11 ?
24 lut 22:06
Eta:
3:4=0 i reszta 3, 7:4=1 i reszta 3 itd........
24 lut 22:08
Aga1.: Tomek ,powinieneś zacząć w Twoim zadaniu od 15, 19, 23, ...103
24 lut 22:09