Bardzo prosze o pomoc
xyzz: Mógłby ktoś pomoc rozwiązac to zadanko

W UKŁADZIE WSPÓŁRZĘDNYCH ZAZNACZ ZBIÓR wszystkich punktów plaszczyzny o współrzednych (c,d) dla
| | 5−cx | |
których funkcja f(x)= |
| jest rosnąca przedziałami funkcją homograficzną,której |
| | x+d | |
zbiorem wartości jest (−
∞,−1)∪(−1,
∞).
24 lut 21:40
MQ: Oznacza to, że asymptota pozioma to y=−1
24 lut 21:48
xyzz: wie ktoś jak rozwiązać ?
24 lut 21:49
xyzz: no tak
24 lut 21:49
xyzz: | | cd+5 | |
postać kanoniczna : f(x)= |
| −c i co dalej wiemy ,że −c =q |
| | x+d | |
24 lut 21:52
MQ: No to −c=?
24 lut 21:54
xyzz: −c=−1
24 lut 21:56
MQ: Więc c=?
24 lut 21:57
Aga1.:
(−cx+5):(x+d)=−c
cx+cd
............
5+cd
Rosnąca przedziałami gdy 5+cd<0
i Zw=R\{−1} gdy −c=−1
24 lut 21:57
Mila:

x≠d
| | −cx+5 | | −cx−cd+cd+5 | | −c(x+d)+cd+5 | |
y= |
| = |
| = |
| |
| | x+d | | x+d | | x+d | |
−c=−1
c=1
| | d+5 | |
y=−1+ |
| funkcja malejąca |
| | x+d | |
⇔d+5<0
d<−5
24 lut 22:01
xyzz: aha czyli jak wylicze c i d to c jako x a d jako y traktuje .

Okey dziękuje wszystkim za
pomoc !
24 lut 22:03
Mila:
24 lut 22:07