Narysuj wykres funkcji , nietypowe zadanie ..
Zjadaczka: Równianie |3x2+2x+1|=a przypisuje liczbie a ilość pierwiastków w tym równaniu.Narysuj
wykres tej funkcji
24 lut 21:14
Ajtek:
Nie pomyliłaś znaków gdzieś?
24 lut 21:15
Zjadaczka: nieee
24 lut 21:16
Zjadaczka: a tak ma być |3x2+2x−1|=a
24 lut 21:17
Ajtek:

Czerwona |3x
2+2x+1|
Niebieska a
24 lut 21:19
Ajtek:
A jednak. Licz Δ, rysuj wykres, to co pod osią Ox odbij nad nią. Sam wykres a zrobisz
analogicznie jak ja

.
24 lut 21:20
Zjadaczka: Jak ja będę liczył Δ jeśli to jest w wartości bezwzględnej ,a jak to opuszczę będę musiał
rozważyć dwa przypadki?
24 lut 21:25
Ajtek:
Policz Δ narysuj funkcję y=3x2+2x−1. To co się znajdzie pod osią Ox, odbij nad nią.
24 lut 21:48
Ajtek:
Otrzymasz wtedy wykres y=|3x2+2x−1|
24 lut 21:50
Zjadaczka:

Δ=4+12=16
√Δ=4
x
1=−2+4/6=1/3
x
2=−2−4/6=−1
Co dalej?
Ps. Odbić nie umiem na tej stronie..
24 lut 21:52
Ajtek:

A w zeszycie umiesz?
24 lut 21:55
Zjadaczka: .....
I to tyle czy coś jeszcze?
24 lut 22:10
Aga1.: Rozważane równanie ma :
0 rozwiązań dla a<0
2 rozwiązania dla
3
4 ....
Uzupełnij zapisy i narysuj wykres tej funkcji
24 lut 22:15
Ajtek:

Teraz weź linijkę i poruszaj nią w pionie wykresu do góry. Spójrz na mój rysunek z godziny
21:19. To jest podpowiedź jak powinien wyglądać wykres funkcji f(a).
24 lut 22:18
Zjadaczka: 0 rozwiązań dla a<0
2 rozwiązania dla a=0
3 rozwiązania dla a∊<4/3,+∞)
4 rozwiązania dla a∊(0,4/3)
24 lut 22:31
Ajtek:
Nie

.
24 lut 22:32
kika: | | 4 | |
3 rozwiązania tylko a= |
| |
| | 3 | |
2 rozwiązania popraw też
24 lut 22:33
Zjadaczka: jaa
0 dla a<0
2 dla a=0 i a∊(4/3,+∞)
3 dla a=4/3
4 rozwiązania dla a∊(0,4/3)
24 lut 22:42
kika: Yes
24 lut 22:44
Zjadaczka:

0 rozwiązań − pomarańczowy
2 fioletowy
3 niebieski
4 zielony
24 lut 22:52
Ajtek:

Jakoś tak

.
24 lut 23:01
kika: Zielony musi być u góry na 4
24 lut 23:03
Zjadaczka: Wielkie Dzięki
24 lut 23:26