ciąg geometryczny
ag: Suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny równa się pierwiastkowi równania:
log(x−9)+2log
√2x−1=2. Jeśli do drugiej dodamy 2, a pozostałe liczby pozostawimy bez zmian,
to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu arytmetycznego. Znajdź te liczby. Bardzo proszę o
rozwiązanie wraz z wyjaśnieniem
24 lut 20:49
ag: bardzo proszę o pomoc
24 lut 21:03
f(x): Umiesz obliczyć ten pierwiastek?
24 lut 21:20
ag: nie
24 lut 21:25
f(x): 2=log100
2log√2x−1=log(2x−1)
log(x−9)+log(2x−1)=log100
log(x−9)(2x−1)=log100 czyli
(x−9)(2x−1)=100
A i jeszcze musisz wyznaczyc dziedzine
x−9>0 i 2x−1>0
24 lut 21:30
f(x): Rozwiąż równanie kwadratowe i wybierz pierwiastek należący do dziedziny.
24 lut 21:32
ag: wychodzi 9 i 13, 9 nie należy, czyli zostaje 13
24 lut 21:37
f(x): 9 nie jest rozwiązaniem tego równania.
24 lut 21:38
f(x): Niech pierwszy wyraz tego ciągu geometrycznego wynosi a. To drugi będzie wynosił aq a trzeci
aq
2.
Z treści zadania wiemy,że a+aq+aq
2=13
| | 13 | |
Wyciągniemy a przed nawias a(q2+q+1)=13, czyli a = |
|
|
| | q2+q+1 | |
Zapisz teraz używając tych symboli co ja drugą część zadania.
24 lut 21:44
ag: można teraz korzystając z tego że w ciągu arytm. b−a=c−b obliczyć poszczególne wyrazy?
24 lut 21:58