matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg geometryczny
klaudiaaa:
Oblicz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (a
n
)
⎧
a
3
= −3a
4
⎩
a
2
−a
1
= 4
24 lut 20:31
klaudiaaa:
proszę pomóżcie
24 lut 20:40
agulka:
a
2
=a
1
*q a
3
=a
1
*q
2
a
4
=a
1
*q
3
⎧
a
1
*q
2
=−3*a
1
*q
3
/:a
1
*q
2
⎩
a
1
*q−a
1
=4⇒a
1
(q−1)=4
⎧
1=−3q
⎩
a
1
(q−1)=4
⎧
q=...
⎩
a
1
=..
24 lut 21:01
klaudiaaa:
merci
24 lut 21:05