matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo Michał: Spośród liczb: 1,2,3...9 losujemy bez zwracania pięć liczb, które zapisane w kolejności losowania utworzą ciąg pięcioelementowy. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że będzie to ciąg monotoniczny. Ω=15120 czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć to zadanie krok po kroku ? Widziałem odpowiedzi nawet na tym forum ale nie przemawiają wiele one dla mnie. Proszę o pomoc.
24 lut 20:29
Mila: |Ω|=9*8*7*6*5 liczba wszystkich ciągów o różnych wyrazach. np(12345)(54321)(13245) itd przy wyborze tych pięciu elementów masz 5! ciągów, a tylko 2 są monotoniczne. Ciąg monotoniczny⇔rosnący lub malejący⇒elementy różne ustawione rosnąco lub malejąco.
nawias
9
nawias
nawias
5
nawias

liczba ciągów rosnących, tyle samo jest ciągów malejących

nawias
9
nawias
nawias
5
nawias

|A|=2*

24 lut 20:57
Michał: ok dziękuję już zrozumiałem. Właśnie takiego wytłumaczenia mi brakowało. Pozdrawiam MILA Ciebie! emotka
24 lut 21:04
Michał: jeszcze tylko jedno pytanie: Do obliczenia Ω wystarczy Wariacja bez powtórzeń. Ale dlaczego do obliczenia P(A) jest liczone z Kombinacji ? zastanawiam się właśnie
24 lut 21:06
Mila: Dlatego, że przy wariacji masz wszystko "wymieszane", co próbowałam Ci wytłumaczyć w przykładzie. Do mocy Ω liczysz wszystko. Do mocy A Ciebie interesuje 2 razy tylko jeden zestaw liczb.
24 lut 21:17
Michał: dziękuję już zrozumiałem emotka Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru !
24 lut 21:23
Mila: emotka
24 lut 21:23