m
Impron: Dana jest funkcja y=(m−5)x
4+4x
2+m+7 Wyznacz wszystkie wartości m dla których funkcja ma 4
rozne miejsca zerowe.
Δ>0
a≠0
ca>0
−ba > 0
za x
2=t
czyi (m−5)t
2+4t+m+7
a=m−5 b=4 c=m+7
podstawić do założeń i obliczyć
24 lut 20:27
Lorak: Tak. Warunki są ok.
24 lut 20:33
Impron: dzięki
24 lut 20:34
Impron: delta mi coś nie wychodzi
24 lut 20:54
24 lut 21:03
Impron: no własnie tak ma być czy gdzieś jest błąd
24 lut 21:13
Lorak: tak ma być, nie są przecież jakieś strasznie brzydkie, to tylko pierwiastek
24 lut 21:15
Impron: no ok więc m1=−1−2
√10 m2=2
√10−1 i co mi to dało

nie mam t
t1*t2 =
ca tak?
24 lut 21:20
Lorak: Nie szukasz t, tylko m.
Tak.
24 lut 21:26
Impron: aa jo
24 lut 21:29
Impron: | m+7 | |
| >0 (m+7)(m−5)>0 mogę tak nie  |
| m−5 | |
24 lut 21:34
Lorak: Możesz, ale dopisz, że m≠5. Wynik w tym przypadku się nie zmieni, ale zapisać trzeba.
24 lut 21:38
Impron: ok wielkie dzięki za poświęcony mi czas
24 lut 21:39
Lorak: Nie ma sprawy
24 lut 21:40