Ostatnia próba
bezendu:

Punkt D leży na boku BC trójkąta równoramiennego, w którym |AC | = |BC | . Odcinek AD dzieli
trójkąt ABC na dwa trójkąty równoramienne takie, że |AD | = |CD | i |AB | = |BD | . Wykaż,
że |∡ADC | = 5|∡ACD | .
α+β=180−2β
α=180−3β
180−3β+180−3β+180−β=180
7β=360
C.N.W ?
24 lut 20:15
Eta:

Może być, ale takie to "pokrętne"

Suma kątów w trójkącie ABC : 7α=180
o
to |<ADC|= 180
o−2α= 7α−2α=
5α
i otrzymujesz tezę
24 lut 20:33
bezendu:
Robię tak jak potrafię. Czyli taki dowód byłby uznany ?
24 lut 20:34
bezendu: I to mnie cieszy, dziękuję.
24 lut 20:35
Mila:
Może być , ale trzeba pisać w którym Δ liczysz sumę kątów.
24 lut 20:43
bezendu:
To mam napisać, że liczę kąty w ΔADC ?
24 lut 20:45
Mila:
Piszesz :
w ΔADC:
...
24 lut 20:47
Trivial:
Jeśli chcesz żeby ktoś szybko sprawdził, to pisz z których trójkątów biorą się równania. Sam
musiałem nieźle pokombinować, żeby zobaczyć skąd te równania się biorą.
24 lut 20:47
Trivial: A poza tym Twój rysunek jest strasznie mylący.
24 lut 20:49
Eta:
No tak.... jeszcze zapomniałam dopisać:
rysunek do kitu"!
24 lut 20:50
Eta:
Mam nadzieję,że takiego rysunku nie namalujesz na maturze?
24 lut 20:53
bezendu:
Na maturze namaluję piękny rysunek
24 lut 20:56
Eta:
24 lut 20:56
bezendu:
Oczywiście jak będę umiał zrobić zadanie.
24 lut 20:58
bezendu: Podstawa trójkąta równoramiennego i środkowe poprowadzone z jej konców mają długość a . Oblicz
długość wysokości poprowadzonej do podstawy
od czego zacząć, ''nie dokończ'' tylko wskazówka !
24 lut 21:00
oskar: Np. dwa razy twierdzenie cosinusów, a później Pitagoras.
24 lut 21:03
bezendu: Chyba nie..
24 lut 21:05
oskar:

kropa to α
24 lut 21:05
oskar: to /\ dwa razy cosinusów dla małego i dużego trójkąta a później pitek jak opuscisz wysokosc na
a.
24 lut 21:06
Mila:
Środkowe Δ przecinają się w jednym punkcie i dzielą w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka.
Ta wysokość też jest środkową.
24 lut 21:06
bezendu:

Trójkąt ASB jest podobny do ABC ?
24 lut 21:12
oskar: z jakiej cechy niby?
24 lut 21:16
zawodus: z jakiej cechy?
24 lut 21:17
zawodus: z jakiej cechy?
24 lut 21:18
bezendu:
Czyli to raczej niewypał...
24 lut 21:18
Mila:
Przeczytaj co napisałam 21:06.
| | 2 | |
|AS|= |
| a itd, to wszystko. |
| | 3 | |
24 lut 21:19
zawodus: Z Jakiej cechy?
24 lut 21:20
zawodus: Z Jakiej cechy?
24 lut 21:22
24 lut 21:23
oskar: Tak
24 lut 21:25
zawodus: Ten internet jest do kitu

Mila proszę o usunięcie tych wszystkich moich postów
24 lut 21:26
Mila:
Dobrze.
24 lut 21:27
Mila:
Dlaczego Zawodus, to jest w tym zadaniu dobre pytanie.
Podobieństwo jest, ale nie w tym Δ co napisał bezendu.
24 lut 21:30
bezendu:

W okrąg o promieniu 13 wpisano rozwartokątny trójkąt równoramienny o podstawie 10. Oblicz pole
tego trójkąta
SD=12
24 lut 21:34
Mila:
Źle rysunek.
Gdzie leży środek okręgu opisanego na trójkącie rozwartokątnym?
Weź linijkę, cyrkiel i opisz okrąg na Δ rozwartokątnym.
WAŻNE
24 lut 21:40
Eta:
24 lut 21:44
bezendu:
Na przecięciu symetralnych
24 lut 21:48
Mila:
Dobrze,
W Δ prostokątnym w środku przewiprostokątnej
w Δ ostrokątnym ....
w Δ rozwartokątnym...
24 lut 22:07
bezendu:
w rozwartokątnym to środek jest poza trójkątem.
24 lut 22:08
Mila:
No i teraz rozwiązuj i daj odp.
24 lut 22:09
bezendu:

Ale jak mam policzyć wysokość w tym trójkącie ?
24 lut 22:14
Mila:
|SB|=13
|SC|=13
|AO|=|OB|=5
Pitagoras się kłania.
24 lut 22:28
Eta:
h=13−12=
1 ( nie osłabiaj mnie
24 lut 22:28
bezendu:
A no tak SB to też promień.
24 lut 22:30
Radek: W trójkącie ABC dane są długości boków |AB | = 20 cm ,|AC | = |BC | = 26 cm . Wyznacz długość
środkowej BD .
Mogę korzystać z tego pięknego wzoru na długość środkowej ?
d=0,5√2a2+2b2−c2
c−bok na który opuszczona jest wysokość ?
d=3√41
24 lut 22:34
Radek: Przepraszam, że tu ale skoro planimetria to i ja chcę się nuaczyć.
24 lut 22:35
bezendu:
A tak trudno założyć swój temat
24 lut 22:36
bezendu: W trójkącie równoramiennym podstawa AB ma długość 8cm. Promień okręgu, stycznego w punktach A
i B do prostych zawierających ramiona AC i BC trójkąta, ma długość 5cm. Oblicz pole trójkąta
ABC
Proszę o rysunek
24 lut 22:37
Saizou :

proszę ....
24 lut 22:45
bezendu:
Tutaj trzeba z podobieństwa ?
24 lut 22:51
Eta:

x=.....
i 4
2=x*h ⇒h=.....
24 lut 22:51
bezendu:
Eta ja pisałem, że chcę tylko rysunek a nie ''prawie gotowca'' którego mam tylko
dokończyć....
24 lut 22:52
Eta:
Więcej już z Tobą nie gadam
24 lut 22:53
bezendu:
Nie obrażaj się, tylko nie pisz mi prawie gotowców, bo ja nigdy takowych nie chciałem i nie
chcę, wolę wskazówkę do samodzielnego rozwiązania, niż wszystko rozpisane a jedyna moja
trudność to podstawić liczby.
24 lut 22:56
24 lut 22:57
Saizou :
24 lut 23:01
bezendu:

Ramię trójkąta równoramiennego jest dwa razy dłuższe od podstawy. Wyznacz obwód trójkąta, jeśli
środkowa poprowadzona do ramienia ma długość d
24 lut 23:16
Saizou : policz i zobaczysz że zostanie ci cosα
24 lut 23:20
bezendu:
dsinα=asin2α
Obw=5a
Coś chyba nie tak poszło...
24 lut 23:25
Saizou : ale nie masz danego kąta, tylko d
24 lut 23:26
Mila:
H
cosA
tw. cosinusów⇒a
24 lut 23:27
bezendu:
Czemu trzeba obliczać H ?
24 lut 23:28
Saizou :

i....
24 lut 23:30
Mila:
A nie trzeba, tylko narysować, aby mieć Δ prostokątny.
24 lut 23:31
bezendu:
Nie mogę tutaj nic z kątami ?
24 lut 23:36
Saizou : nie, pośredni możesz wykorzystać ale w wyniku ma być samo d
24 lut 23:38
bezendu:
| | 5√6a | |
z pitagorsa tak jak radzi Mila mam obwód |
| |
| | 3 | |
24 lut 23:43
Mila:
Raczej nie korzystałabym, tu masz wiele innych możliwośći.
Gdy narysujesz wysokość opuszczoną na bok a, to ona jest środkową, dzieli się ze środkową d w
stosunku 2:1. Pitagoras dwa razy.
albo tak jak wcześniej podałam, najprościej.
| | | |
cos A= |
| i tw. cosinusów w dolnym Δ. |
| | 2a | |
24 lut 23:43
Mila:
Dobrze.
24 lut 23:45
bezendu:
Dziękuję, to nie są raczej zadania na maturę ale cóż.
24 lut 23:45
Mila:
Dlaczego nie są?
24 lut 23:46
bezendu:
W arkuszach widuję o wiele trudniejsze od tych, jest wymieszane podobieństwo, tw sinusów i
cosinusów, bo na poziomie R sprawdzają znajomość tych twierdzeń.
24 lut 23:48
Mila:
Najpierw proste zastosowania i powinieneś jednak rozwiązywać zadanie różnymi sposobami, bo
wtedy utrwalasz zastosowanie różnych twierdzeń. Potem będziesz miał w głowie zanotowne różne
strategie.
24 lut 23:51
bezendu: Dobrze jutro rozwiąże więcej zadań.
24 lut 23:53
zombi: Do tych zadań jak poprzednie przydaje się tw. Stewarta, tzn. żeby nie używać po 2 razy
twierdzenia cosinusów to możemy zastosować gotowy wzorek i podać się na to twierdzenie.
http://en.wikipedia.org/wiki/Stewart%27s_theorem
Taki offtopic, może się komuś przyda
25 lut 01:03
zawodus: przydaje się tylko trzeba je pamiętać

A ja mam zwyczaj, że jak czegoś długo nie używam to
zapominam
25 lut 11:14