matematykaszkolna.pl
Zadanie optymalizacyjne. jeia: Drut długości 8 m podzielono na dwie części: z jednej zrobiono kwadratową ramkę, a z drugiej ramkę w kształcie trójkąta równobocznego. Jak należy podzielić drut, aby suma pól kwadratu i trójkąta była najmniejsza? Witajcie, może mi ktoś powiedzieć czy to zadanie zostało prawidłowo wykonane? Trójkąt się zgadza, powinno wyjść tak jak jest, jednak druga odpowiedź (według odpowiedzi na koncu zbioru
 32(33−4) 
zadan) powinna wynosic

11 
http://pl.static.z-dn.net/files/d69/b2e6cf2353f539a934b2329c64ffdc1e.jpg
24 lut 19:54
jeia: UP. Nikt nie wie?emotka
24 lut 20:14
jeia: Bardzo proszę o zerknięcie do zdjęcia
24 lut 20:49
MQ: Co znaczy "trójkąt się zgadza"? Co znaczy "druga odpowiedź"?
24 lut 20:57
jeia: Cholera, coś pokręciłem Przepraszam za to lekkie zamieszanie. W zbiorze zadań w odpowiedzi do tego zadania, które podałem powyżej są dwie liczby. Jedna
 24(9−43) 32(33−4) 
wynosi

m a druga

m
 11 11 
Czy mógłbyś/mogłabyś mi pokazać jak zrobić to zadanie? Bardzo byłbym wdzięczny, ponieważ kompletnie nie ogarniam tych zadań optymalizacyjnych.
24 lut 21:08
f(x): x−obwód kwadratu y−obwód trójkąta x+y=8 x=8−y Podstaw teraz do odpowiednich wzorów na pole kwadratu i trójkąta, dodaj do siebie i oblicz współrzędną x wierzchołka paraboli.
24 lut 21:17
MQ: Zadanie masz zrobione dobrze. Po prostu w odpowiedzi masz podane dwie długości, na które trzeba podzielić 8m drutu. Jeśli od 8 odejmiesz to, co dostałeś, tzn. pierwszą liczbę, to dostaniesz tę drugą.
24 lut 21:18
jeia: MQ − właśnie się martwilem, ze cos zle jest. Dziekuje bardzo za odpowiedz emotka
24 lut 21:22