pomocy
lala: | | x +9 | | x+5 | | x−1 | |
1) |
| − |
| = |
| |
| | (x+4)(x−3) | | (x−3)(x+2) | | (x−3)(x+3) | |
Wiem że należy sprowadzić do wspólnego mianownika , którym będzie x−3, ale nie bardzo wiem co
zrobić z resztą nawiasów które są w mianownikach
24 lut 19:52
Wazyl: wspólny mianownik to nie (x−3). Wspólny mianownik to (x+4)(x+2)(x+3)(x−3)
24 lut 19:55
lala: no ale ja mam sprowadzić do najmniejszego wspólnego mianownika
24 lut 19:56
lala: jak mam to zrobić?
24 lut 20:02
lala: jakaś podpowiedź
24 lut 20:24
problem_matematyczny: najpierw delty mianowników i wychodzi :
| x+9 | | x+5 | | x−1 | |
| − |
| − |
| = 0 |
| (x−3)(x+4) | | (x−3)(x+2) | | x−3(x+3) | |
| (x+9)(x+2)(x+3) − (x+5)(x+3)(x+4)− (x−1)(x+2)(x+4) | |
| = 0 |
| (x+4)(x+2)(x+3)(x−3) | |
trzeba to wymnożyć, poodejmować, wyliczyć deltę licznika i masz wynik
24 lut 21:51