ciagi
sprawdzianowe : Dla jakich wartosci m liczby m,3m−4,4m w podanej kolejnosci tworza ciag geometryczny. Dla m
całkowitego oblicz S6
24 lut 19:50
Ajtek:
Z własności c. geom. mamy:
(3m−4)2=m*4m
I liczysz.
24 lut 19:51
sprawdzianowe : ile Ci wyszło ? i powiedz co dalej
24 lut 20:01
sprawdzianowe : m1=8/10
m2=−4?
24 lut 20:02
Ajtek:
Nie wiem, nie liczyłem. Jaką liczbą ma być m?

.
24 lut 20:03
sprawdzianowe : nie mam pojęcia
24 lut 20:06
Ajtek:
W treści zadania masz napisane

.
24 lut 20:07
sprawdzianowe : nie ma
24 lut 20:11
Ajtek:
Dla m całkowitego

A jednak jest.
Który liczba z tych pierwiastków jest całkowity?
24 lut 20:13
Ajtek:
Podstaw ta liczbę w miejsce m i policz te wyrazy. Następnie znajdź iloraz tego ciągu. Policz
sumę 6 wyrazów.
24 lut 20:14
sprawdzianowe : 4
24 lut 20:14
sprawdzianowe : już wiem

dzięki!
24 lut 20:17
Ajtek:
−4 widziałem w rozwiązaniu.
24 lut 20:17
sprawdzianowe : pomyliłam sie xd
24 lut 20:58