zad optymalizacyjne
AK: Boki trójkąta prostokątnego ABC mają długości |AC| = 3, |BC| = 4, |AB| = 5
Prosta L, równoległa do prostej AB przecina bok AC i BC odpowiednio w punktach M i N.
S oznacza środek odcinka AB oraz |MC| = x.
Pole P(x) trójkąta MNS jest funkcją zmiennej x. Znajdź wzór tej funkcji
Zbadaj jaką największą wartość moze przyjmowac pole trojkata MNS
to zadanie jest w paru miejscach w internecie ale zadne rozwiazanie nie jest dla mnie jasne
prosze o pomoc
24 lut 19:29
Janek191:

Mamy
I AC I = 3 , I BC I = 4 , I AB I = 5, I MC I = x
l II pr AB
| | 3 | | x | | 4 | |
oraz |
| = |
| ⇒ I CN I = |
| x |
| | 4 | | I CN I | | 3 | |
P
1 − pole Δ AMS
P
2 − pole Δ NBS
P
3 − pole Δ MCN
P − pole Δ MNS
h
1 = 0,5*4 = 2
h
2 = 0,5*3 = 1,5
więc
P = 0,5*3*4 − ( P
1 + P
2 + P
3)
| | 4 | | 4 | |
P(x) = 6 − [ 0,5*( 3 − x)*2 + 0,5*( 4 − |
| x)*1,5 + 0,5* x* |
| x] |
| | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
P( x) = 6 − [( 3 − x ) + ( 3 − x) + ( |
| x2) ] |
| | 3 | |
| | 2 | |
P( x) = 6 − [ 6 − 2x + |
| x2] |
| | 3 | |
lub
| | − 2 | |
więc funkcja P przyjmuje największą wartość dla x = p = |
| =1,5 |
| | −43 | |
czyli
| | 2 | | 3 | | 3 | |
Pmax = − |
| *( |
| )2 + 2* |
| = 1,5 |
| | 3 | | 2 | | 2 | |
===========================
25 lut 02:18
Janek191:
Literka M między B i S jest niepotrzebna
25 lut 02:22
AK: dzięki max
27 mar 19:28