wielomiany
Ola: wielomian W(x) = x3−2x2+kx−18 jest podzielny przez dwumian x+2 wyznacz wartość parametru k
oraz dla znalezionej wartości k rozwiąż równanie W(x) = 0
24 lut 19:29
bezendu:
W(2)=0 podstaw za x=2
24 lut 19:35
bezendu:
W(−2)=0 poprawka za x=−2
24 lut 19:35
Ola: a nie W(−2)?
24 lut 19:36
bezendu: Przecież poprawiałem...
24 lut 19:39
Ola: sorki, nie odświeżyło się...i wyszło mi k=17 i teraz znowu równanie z tym k?
24 lut 19:43
bezendu: za k podstaw 17 i rozwiąż
24 lut 19:43
Ola: ale odstawić też x, czy do tego podstawowego?
24 lut 19:45
bezendu:
x3−2x2+17x−18=0
24 lut 19:46
ICSP: Źle wyznaczone k .
24 lut 19:48
Ola: a jak powinno być wyznaczone?
24 lut 19:54
ICSP: poprawnie.
24 lut 19:56
Ola: nie rozumiem
24 lut 20:03
Ola: a może Hornerem?
24 lut 20:04
bezendu:
24 lut 20:06
ICSP: a może po prostu podstaw x = −2 oraz w(x) = 0 i rozwiaz proste równanie?
Jak nie wyznaczysz poprawnie k nie ruszysz dalej.
Podpowiedź. k ≠ 17
24 lut 20:06
Ola: no tak k= −9!
24 lut 20:11
Ola: a jak rozwiązać to równanie

?
24 lut 20:14
Ola: najpierw pogrupować a później znaleźć pierwiastki, tak?
24 lut 20:14
ICSP: nadal źle wyznaczone k.
24 lut 20:33
Ola: k= −17?
24 lut 20:36
Ola: pomocy
24 lut 21:29
ICSP: Wreszcie
w(x) = x3 − 2x2 − 17x + 18
Teraz rozkładaj to na czynniki.
24 lut 21:33
bezendu:
Teraz ten Kochany Horner W(1)=0
24 lut 21:36
ICSP: w(x) = x3 − 2x2 − 17x − 18 oczywiście.
Z treści wiesz, ze w(−2) = 0 zatem dziel przez (x+2)
Dostaniesz trójmian kwadratowy :
x2 − 4x − 9
i jego pierwiastki :
x = 2 ± √13
24 lut 21:37
xyzz: W(−2)=0 otrzymasz x
2 − 4x − 9 ijego pierwiastkami są : x = 2 −
√13 lubx2= 2+
√13
24 lut 21:44
Ola: dlaczego mi delta jakaś dziwna wychodzi tylko...
24 lut 21:58
ppppppp: ej ICSP jak wyszły Ci te pierwiastki...wgl ile Ci wyszła delta, bo nie wiem czy mam błąd w
obliczeniach
24 lut 22:13