parametr m
Impron: Dana jest funkcja y=(m−5)x
4+4x
2+m+7 Wyznacz wszystkie wartosci m dla ktorych funkcjia ma 4
rozne miejsca zerowe.
wypisałem założenia: x
4−5x
2+6=0
Δ>0 x
2=t
a≠0
ca>0 x
2−2=0 x
2−3=0
−ba>0
Co dalej

prosze o pomoc
24 lut 19:20
Wazyl: By równanie miało 4 pierwiastki musimy podstawić takie "t" że z każdego dostaniemy 2 "x". tzn:
Δ>0
m−5≠0
Dalej rozwiązujesz nierówności
24 lut 19:25
Wazyl: t=x
2 oczywiście
24 lut 19:25
Impron: czyli delta −4m
2+8m−124>0
24 lut 19:43
Impron: czyli a=(m−5) b=4 c=(m+7) podstawić i wyliczyć nie równość tak
24 lut 19:48
Impron: pomoże ktoś
24 lut 20:00
Impron: ref
24 lut 20:09