w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściany boczne nachylone sa do płaszczyzny p
Matejko: w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściany boczne nachylone sa do płaszczyzny podstawy pod
kątem α.Wysokość ścian bocznych jest równa h. wyznacz objętość i pole powierzchni całkowitej
tego ostrosłupa. Totalnie nie wiem jak się za to zabrać. Proszę o pomoc
24 lut 19:12
bezendu: Zaraz napisze rozwiązanie.
24 lut 19:13
bezendu:
|SO|=hsinα
|DO|
2=h
2−h
2sin
2α
|DO|
2=h
2(1−sin
2α)
|DO|=hcosα
Teraz spróbuj dokończyć
24 lut 19:18
Matejko: dzięki
24 lut 20:50