bezwzględnie bezwzględny
formerangel: Czy istnieje taka możliwość jak ta ?
|3x + 1| +3x = |x| + 1 (takie równanie mam w książce
chyba mogę zrobić coś takiego:
|3x + 1| −|x| + 3x = 1 prawda ? czy to zabronione ?
24 lut 19:03
52: Tak.
24 lut 19:04
Ajtek:
24 lut 19:04
bezendu: tak
24 lut 19:04
formerangel: 
52
24 lut 19:05
formerangel: dziękuję wam matematycy
24 lut 19:06
Ajtek:
Nie dziękuj, tylko pochwal się poprawnym wynikiem

.
24 lut 19:07
formerangel: |3x +1| − |x| + 3x = 1
x = − 13
x= 0
1) x ∊ (−∞,− 13)
− 3x − 1 +x + 3x = 1
x = 2 <−−−− nie spełnia równania
2) x∊ <− 13, 0)
−3x − 1 − x + 3x = 1
−x = 2
x = − 2 <−−− również nie spełnia
3) x∊ <0, +∞)
3x + 1 − x + 3x = 1
5x = 0 / :5
x = 0 <−−−− spełnia równanie
dobrze czy nie ?
24 lut 19:24
formerangel: myślę, że tak ....
....chyba
24 lut 19:25
Ajtek:
W b masz błąd:
3x+1+x+3x=1 ← tak powinno być, ponieważ 3x+1≥0 dla x∊<−1/3;0)
24 lut 19:29
formerangel: rzeczywiście,
25 lut 19:21