Wita studiuje na wyższej uczelni i mam problem z zadaniem , pomożecie ?
Kala: Podaj wszystkie pierwiastki stopnia 3 liczby zespolonej z=8. Prosiła bym o rozpisanie ponieważ
jutro z tego zaliczenie mam.
24 lut 18:59
24 lut 19:03
Kala: Dzięki bardzo duzo mi to powiedziało jak tego nie umiem

a wiec pomoże ktos inny ?
24 lut 19:07
Kala:
24 lut 19:13
Krzysiek: A nie umiesz tego bo...?Może dlatego,że żadnego przykładu nie rozwiązałaś korzystając ze wzoru
de Moivre'a?
24 lut 19:19
Kala: Nie o to chodzi , po prostu nawet nie wiem jak dobrze sie zabrac za to zadnie
24 lut 22:45
ICSP: z = 8 = 8 (cos0 + isin0)
szukamy
3√z
za wzoru de Moivre'a mamy kolejno
| | 0 + 0 | | 0 + 0 | |
z1 = 3√8 * (cos |
| + isin |
| ) = 2(1 + 0i) = 2 |
| | 3 | | 3 | |
| | 0 + 2π | | 0 +2π | | 1 | | √3 | |
z2 = 3√8 * (cos |
| + isin |
| ) = 2(− |
| + |
| i) = −1 + √3i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 4π | | 4π | |
z3 = 2 *(cos |
| + isin |
| ) = −1 − √3i |
| | 3 | | 3 | |
3√8 = {2 , −1 +
√3i , −1 −
√3i}
Inne podejście :
Oznaczmy z − szukany pierwiastek wtedy
3√8 = z
z
3 − 8 = 0
(z−2)(z
2 + 2z + 4) = 0
z = 2 v z = −1 −
√3i v z = −1 +
√3i
24 lut 23:03