Jak to rozwiązac? Zacząć!
Mateusz: Tak sobie patrze na pozostałe zadania z równań wielomianowych i natrafilem na takie przykłady:
a) |x| + x3 = 0
b) 3|x| + 4x3 = 0
c) 4|x|3 − |x|2 = 0
d) x3|x| + 6x2 = 0
Jak takie równania rozwiązywać.
24 lut 18:46
Ajtek:
Przedziałami

.
24 lut 18:48
52: na przedziały ?
a)
x<0 v x≥0
−x+x3 v x+x3=0
x(−1+x2)=0
x=0 v x2=1
dokończ....
24 lut 18:49
.: x2 =1 v x2 = −1
1 odpada bo sprzeczne z dziedziną
24 lut 19:10
.: b)
x<0 x>0
−3x + 4x3 = 0 3x +4x3 =0
4x3 =3x x(4x2 +3)=0
x2 =3/4 x=0
x=√3/2 sprzeczne z dziedziną
x=−√3/2
24 lut 19:16
.: d)
x<0 x>=0
−x4 +6x2=0 x2(x+6)=0
x4 =6x2 x=0
x2 =6
x= − √6
24 lut 19:24
.: w podpunkcie b nie wklepalo sie większy równy 0
24 lut 19:24