parametry
Madźź: Proszę o pomoc
Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zeleżności od wartości parametru m:
|x
2−4x+3|=m
Co tutaj trzeba zrobić

Jakaś podpowiedź?
27 paź 16:45
Mrówka: najpierw rozrównij dwa przypadki, jeden gdy wszystko pod wartoscia bez jest > 0 drugi <0:
1. x2 − 4x + 3 > 0
rozwiązujesz: delta....pierwiastki.... i wychodzi chyba x ∊ ( −∞, 1) ∪ ( 3 , ∞)
i wtedy opuszczasz | | bez żadnych zmian:
x2 − 4x + 3 = m
x2 −4x +3 −m = 0
obliczasz deltę i: delta =16 − 8(3−m) , teraz jesli delta > 0 to sa dwa rozwiązania,
wiec liczysz taką nierówność: 16 − 8( 3−m) >0
potem =0− jedno rozwiązanie
<0 − brak
potem to samo z 2 przypadkiem czyli kiedy to pod | | jest ujemne,....
27 paź 16:51
Madźź: YYY a nie da się tego zrobić tak że rysuje sie wykres tej funkcji z wartosci bezwzgledenej a
potem wykrezy przykłądowe funkcji m i potem wyznacza sie rozwiązania ?
27 paź 17:44
Madźź: YYY a nie da się tego zrobić tak że rysuje sie wykres tej funkcji z wartosci bezwzgledenej a
potem wykrezy przykłądowe funkcji m i potem wyznacza sie rozwiązania ?
27 paź 17:44