nierówność trygonometryczna
tyu: czy mógłby ktoś sprawdzić ten przykład
4(sin
2x−cosx)≥1 4−4cos
2−4cosx−1≥0 −4cos
2−4cosx+3≥0 i t=cosx
| | 1 | | −3 | |
−4t2−4t+3≥0 Δ=82 t1= |
| t2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −3 | | 1 | |
rysuję sobie wykres f. kwadratowej z ramionami do dołu i t∊ < |
| , |
| > i |
| | 2 | | 2 | |
zaznaczam to, co ponad osią OX
| | −3 | | 1 | |
zatem cosx ≥ |
| i cosx ≤ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 5π | |
no i w rozwiązaniu wychodzi mi x∊ < |
| +2kπ; |
| +2kπ > |
| | 3 | | 3 | |
24 lut 18:15
Ajtek:
t=cosx i −1≤ t ≤1
24 lut 18:19
tyu: aha, czyli trzeba zawsze przyjmować takie założenie.
Wiem, że cosinus to maksymalnie 1, a minimalnie −1, ale nawet jeśli przyjmę, że t≤1, to i tak
| | 1 | |
prawdziwe jest cosx ≤ |
| . |
| | 2 | |
| | −π | | π | |
Prawidłową odpowiedzią jest x∊ < |
| +2kπ; |
| +2kπ> |
| | 3 | | 3 | |
więc ta podpowiedź nadal mi nie pomogła, bo aby uzyskać dobry wynik (taki mi się wydaje) to
| | 1 | |
musi być inny znak przy cosx, czyli cosx ≥ |
| . |
| | 2 | |
24 lut 18:27
tyu:
24 lut 18:39
Ajtek:
Myślę, ale jakiś rozkojarzony jestem

.
24 lut 18:42
Ajtek:
Błędu w rozwiązaniu nie widzę..., a z odpowiedzi faktycznie wynika cosx≥0,5.
24 lut 18:52
tyu: no to chyba błąd w druku ?

Dziękuję za poświęcony czas, zostawiam zadanie i robię następne
24 lut 18:55
Ajtek:
A może pomyliłeś zwrot nierówności

.
24 lut 18:57