prawdopodobienstwo
iza: podaj przyklady zdarzen elementarnych,okresl przestrzen zdarzen elementarnych i jej moc dla
nastepujacych doswiaczen losowych:
a)losujemy po jednej liczbie ze zbiorów Z{1,3,4,5} i X{6,8,9}
b) tworzymy liczbe trzycyfrowa uzywajac cyfr 1,2,3,4,5
c) tworzymy liczbe trzycyfrowa w ktorej cyfry sie nie powtarzaja
24 lut 17:57
Janek191:
a) Ω = { ( z ; x ) : z ∊{ 1,3,4,5} , x ∊ { 6, 8, 9} }
I Ω I = 4*3 = 12
Przykłady zdarzeń elementarnych : ( 1,6),(1,8),(1, 9)
24 lut 18:05
Janek191:
b)
Ω = { abc : a,b,c ∊ { 1,2,3,4,5 }}
I Ω I = 5*5*5 = 53 =125
Przykłady zdarzeń elementarnych: 111,112,113, 114, 115,121,122,123,124, ...
24 lut 18:08
Janek191:
c) Ω = { abc : a ∊ { 1,2,3,4,5,6,7,8,9} , b, c ∊ { 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 } }
Przykłady zdarzeń elementarnych : 102,123, 201, ....
I Ω I = 9*9*8 = 648
24 lut 18:11
iza: dziekuje

mam jeszcze pare pomozesz?
a)ustawiamy w szeregu grupe zlozona z 8 osob
b)rzucamy trzykrotnie kostka do gry
c)rzycamy szesciokrotnie moneta
d)ustawiamy obok siebie 7 ksiazek na polce
e)losujemy kartke z pudelka zawierajacego kartki z cyframi 2,8,9,4,5
f)losujemy po jenej liczbie ze zbiorowZ{3,4,5} i X{6,7,8,9}
g)tworzymy liczbe pieciocyfrowa uzywajac cyfr 3,4,5,6,7,9
h)tworzymy liczbe pieciocyfrowa w ktorej cyfry sie nie powtarzaja
24 lut 18:17
Janek191:
a) Ω − zbiór wszystkich permutacji zbioru { O1,O2,O3,O4,O5,O6,O7,O8}
I Ω I = 8 ! = 1*2*3*4*5*6*7*8
b) Ω = { ( x,y,z ) : x,y,z ∊ { 1,2,3,4,5,6 } }
I Ω I = 63 = 216
c) Ω = { ( A,B,C,D,E,F ) : A,B,C,D,E,F ∊ { O, R } }
I Ω I = 26 = 64
24 lut 18:28
Janek191:
a) Ω − zbiór wszystkich permutacji zbioru { O1,O2,O3,O4,O5,O6,O7,O8}
I Ω I = 8 ! = 1*2*3*4*5*6*7*8
b) Ω = { ( x,y,z ) : x,y,z ∊ { 1,2,3,4,5,6 } }
I Ω I = 63 = 216
c) Ω = { ( A,B,C,D,E,F ) : A,B,C,D,E,F ∊ { O, R } }
I Ω I = 26 = 64
24 lut 18:28
iza: a kto mozoe z reszta?
24 lut 19:31