matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
TorN:
Proszę o policzenie drugiej pochodnej ( bo mi coś nie wychodzi ) f(x)= e
1
x
− x
24 lut 17:36
TorN:
1
1
e
− 2xe
x
x
Mi wyszło −
x
4
24 lut 17:46
Domel:
f(x) = e
1/x
− x
1
f'(x) = −
*e
1/x
− 1
x
2
2
1
1
2
1
f''(x) =
*e
1/x
+
*
*e
1/x
= (
+
)*e
1/x
x
3
x
2
x
2
x
3
x
4
2x + 1
f''(x) =
*e
1/x
x
4
24 lut 18:52
Domel:
1
Jeżeli u ciebie
jest potęgą a nie składnikiem iloczynu z e to masz prawie dobrze (znaki
x
powinny być "+")
24 lut 18:55
TorN:
Tak to jest pręga. Dzięki za pomoc
24 lut 19:00