Wykaż że wyrażenie 3^n+3^n^+^1+3^n^+^2+3^n^+^3 jest podzielne przez 120, gdzie n
kamczatka: Wykaż że wyrażenie 3n+3n+1+3n+2+3n+3 jest podzielne przez 120, gdzie n∊N+
Jak to wykazać ?
Wyciągam 3n przed nawias ale nic mi to nie daje
3n(1+31+32+33)
24 lut 17:28
kamczatka: 3n+3*3n+3n*9+3n*27
3n(3+9+27)=3n*39
24 lut 17:35
52: W nawiasie masz 40
31=3
32=9
z tego wynika że jest podzielna przez 120 ale jak to ładnie napisać..
40*3n gdzie n∊N+ jest podzielne przez 120 ...
nie wiem ...
24 lut 17:37
Kamix: W Twoim pierwszym poście 3n(1+3+9+27)=3n*40, więc tutaj bym szukał sposobu na to zadanie bo
jak wiemy 120=3*4 więc coś tutaj podobne...
24 lut 17:38
kamczatka: dobra już rozwiązałem
ale nie mogę zrozumieć tego:
40*3n = 40*3*3n−1
czemu jest n−1 ? a nie n+1 ?
24 lut 17:38
Bizon:
a gdzie wcięło 1
24 lut 17:38
kamczatka: tam wcięło 1 już wiem a teraz chciałem spytać czemu jest n−1 a nie n+1 ?
24 lut 17:42
kamczatka: ?
24 lut 17:47
kamczatka: 40*3n= 40*3*3n−1
i czemu tu jest n−1 a nie n+1 ?
24 lut 17:47
52: 3n=3n−1+1=3n−1+31=3n−1+3
24 lut 17:48
kamczatka: aha to już wiem dzięki
24 lut 17:50
Domel:
Ej 52 − 3n−1+1 = 3n−1 * 31 = 3n−1 * 3
24 lut 18:19
Domel:
3
n + 3
n+1 + 3
n+2 + 3
n+3 = k*120 gdzie k∊C
3
n*(1 + 3
1 + 3
2 + 3
3) = k*120
3
n*(1 + 3 + 9 + 27) = k*120
3
n*40 = k*120
3
n = k*3
n∊N
+ => 3
n−1∊C a więc k∊C co jest zgodne ze wstępnym założeniem
24 lut 18:28
52: Tak, myślałem dobrze napisałem źle.
Masz racje Domel
24 lut 18:31