zestaw 1
olaa.: Liczby 3,b,c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny rosnący. Te same liczby są w podanej
kolejności pierwszym, drugim i piątym wyrazem ciągu arytmetycznego. Oblicz b i c.
24 lut 17:27
Domel:
| | b | | 3b2 | | b2 | |
c = 3*q2 = 3*( |
| )2 = |
| = |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
b = 3 + r => r = b − 3
c = 3 + 4r = 3 + 4*(b − 3) = 3 + 4b − 12 = 4b − 9
| b2 | | b2 | |
| = 4b − 9 => |
| − 4b + 9 = 0 |
| 3 | | 3 | |
| | 1 | |
Δ = (−4)2 − 4* |
| *9 = 16 − 12 = 4 |
| | 3 | |
√Δ = 2
| | b1 | |
c1 = 4b1 − 9 = 4*3 − 9 = 12 − 9 = 3 => q = |
| = 1; r = b1 − 3 = 0 |
| | 3 | |
| | b2 | |
c2 = 4b2 − 9 = 4*9 − 9 = 36 − 9 = 27 => q = |
| = 3; r = b2 − 3 = 6 |
| | 3 | |
24 lut 21:02
Eta:
dla ciągu arytmetycznego {an}:
a1=3 , b=a2= a+r=3+r, c=a5= a+4r= 3+4r
to ciąg geometryczny : 3,3+r , 3+4r ⇒ (3+r)2=3(3+4r) ⇒r2−6r=0 ⇒r(r−6)=0
r=0 −−− odrzucamy, bo ciąg geom .ma być rosnący
r=6
dla r=6 mamy : 3,9,27 ⇒ b=9, c= 27
24 lut 22:19