funkcja liniowa
anes: Wykres funkcji liniowej y = mx+(3–m), gdzie m ∈ R, przecina oś OY powyżej punktu (0,0) wtedy i
tylko wtedy, gdy:
A. m < 0 B. m >0 C.m < 3 D. m > 3.
pewnie prościutkie, ale .. jak to się rozpatruje?
24 lut 17:24
J: Gdy m>3. y = ax +b , gdy b > 0, to wykres funkcji liniowej przecina oś OY powyżej (0,0)
Tutaj b = m −3 , czyli m − 3 > 0 , czyli m > 3
24 lut 17:28
anes: odpowiedź jest własnie: m < 3 .. czyli C.
24 lut 17:31
anes: czyli rozumiem... warunek to b>0.
to faktycznie m < 3.
dzięki.
24 lut 17:33
J: Tak... żle napisałem, ma być 3− m > 0 , a nie m − 3 > 0
24 lut 17:35
anes: dziękuję.
24 lut 17:36