matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja granicy w punkcie
kasia:
x
4
−x
2
lim −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− x−>1 (x−1)
2
24 lut 17:16
Janek191:
Reguła H
x
4
− x
2
x
4
− x
2
lim x → 1
+
= lim x→ 1
+
=
( x − 1)
2
x
2
− 2 x + 1
4 x
3
− 2x
2 x
3
− x
= lim x→1
+
= lim x → 1
+
=+
∞
2x − 2
x − 1
x
4
− x
2
2 x
3
− x
lim x→ 1
−
= lim x → 1
−
= −
∞
( x − 1)
2
x − 1
26 lut 07:47