Pytanko
TorN: Czy można pomnożyć obie strony przez (1−x2) ?
−2x1−x2 =0
24 lut 17:01
J: Masz rozwiązać to równanie ?
24 lut 17:04
52: Pierw dziedzina...
jeśli masz coś takiego to nie bawisz się tylko piszesz
−2x=0
x=0
Sprawdź rozwiązanie z dziedziną.
24 lut 17:07
TorN: tak te równanie jest mi potrzebne aby później obliczyć monotoniczność i ekstremów funkcji, a
zapomniałem jak to się robiło ,
24 lut 17:08
TorN: bo to co teraz tu robię to jest y(pochodnej) = 0 (y'=0), dziedzinę juz liczyłem i ma tą samą
co Dy'=Dy'
24 lut 17:10
TorN: Czyli z tego co pisze "52" można obie strony pomnożyć prze (1−x2)
24 lut 17:12
J: Można, bo założyłeś, że 1 − x2 ≠ 0, ale po co ?
24 lut 17:15
J: Po prostu ułamek jest równy 0, gdy licznik jest równy 0 , czyli −2x = 0
24 lut 17:16
TorN: Do schematu badania monotoniczności i ekstremów funkcji było mi to potrzebne, aby narysować
wykres funkcji y' musiałem stworzyć równanie y'=0 z funkcji f(x)=ln(1−X
2).
Dzięki o to mi chodziło
24 lut 17:19