PROSZE O POMOC
matma: POCIĄG POSPIESZNY JADĄCY Z PRĘDKOŚCIĄ 24 M/S rozpoczyna hamowanie zmniejszajace predkosc w
ciagu kazdej sekundy o 0,2 m/s . w tej samej chwili wyrusza w kierunku pociagu pospiesznego
pociag ekspresowy ze stacji odleglej o 990 m. porusza sie z przyspieszeniem 0,9m/s
2. Po jakim
czasie nastapi spotkanie obu pociagów? odp.30 sekundach.

robiłem to w taki sposób że a1= 23,9 m/s r=−0,2 tylko wlasnie nie za bardzo czaje dlaczego a1
jest 23,9... prosze o pomoc.. potem too zsumowalem i nie wychodzilo mi..
daras: skoro sam robiłes to czemu nie czaisz ?

znowu widzę u Ciebie braki znajomości podstawowych wzorów w ruchu jednostajnie zmienny
| | m | | m | |
a1 = − 0,2 |
| , V1 = 24 |
| |
| | s2 | | s | |
jeśli w początkowej chwili pierwszy pociąg umieścimy w punkcie 0, to:
porównaj to i wyznacza t