Zadanie
Ewelina: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania!
Dane jest przekształcenie płaszczyzny P określone wzorem : P(x,y) = (−x,y+1), gdzie x,y∊R
A)znajdź równanie obrazu okręgu o: x2+y2−2y−4=0 oraz wyznacz równania osi symetrii figury,
która jest sumą okręgu o i jego obrazu w przekształceniu P.
27 paź 16:32
Ewelina: nie proszę o rozwiązanie, lecz o naprowadzenie chociażby.
27 paź 16:39
Zbronek:
Oo: (−x)2+(y+1)2−2(y+1)−4=0
r−nia osi symetrii to r−nie prostej łączącej środki okręgów i r−nie prostej która jest
symetralną od odcinka łączącego środki okregów
27 paź 17:35
Ewelina: nie rozumiem?
27 paź 18:25
Ewelina: proszę o pomoc
27 paź 18:41
Ewelina: ponawiam prośbę, bardzo mi zależy na rozwiązaniu tego zadania
27 paź 19:04
Zbronek: Przekształcenie P(x,y)=(−x,y+1) czyli x "zamienia" na −x ,a y na y+1.Tak otrzymasz r−nie
obrazu okręgu.Wykonaj działania Oo i napisz jak wygląda r−nie obrazu
27 paź 19:05
Zbronek:
Oo: x2+y2+2y+1−2y−2−4=0
Oo: x2+y2−5=0 r−nie obrazu
27 paź 19:10
Zbronek: (x−a)2+(y−b)2=r2 to jest równanie okręgu o śr.S(a,b) i promieniu r
nasze okręgi ,jeśli zapiszemy je w tej postaci to :
O:(x−0)2+y2−2y+1−1−4=0 ⇒ (x−0)2+(y−1)2=√52 ⇒ S(0;1)
Oo: (x−0)2+(y−0)2=√52 ⇒ S(0;0)
27 paź 19:20
Zbronek: Teraz napisz r−nie prostej przechodzącej przez te dwa pkty−to będzie jedna z szukanych osi
symetrii
27 paź 19:21
Zbronek: ta prosta to x=0 czyli oś OY
27 paź 19:29
Zbronek: druga oś symetrii przechodzi przez środek odcinka łączącego środki,czyli przez pkt (0,1/2)
napisz r−nie prostej przechodzącej przez ten pkt i prostopadłej do OY
27 paź 19:32
27 paź 19:33
Zbronek: this is the end
27 paź 19:33
Ewelina: niestety żaden wynik nie zgadza się z odpowiedziami. Nie mam pojęcia co tu zrobiłeś szczerze
mówiąc
27 paź 19:45
Ewelina: niestety żaden wynik nie zgadza się z odpowiedziami. Nie mam pojęcia co tu zrobiłeś szczerze
mówiąc
27 paź 19:45
Zbronek: w/g mnie to tak ma być,ale mogę się mylić.
27 paź 20:00
Bogdan:
Podbijam, zaraz sprawdzę
28 paź 13:01
Bogdan:

x
2 + y
2 − 2y − 4 = 0, środek S = (0, 1), promień R =
√12 + 02 + 4 =
√5
x' = −x, y' = y + 1
Obraz: (x')
2 + (y')
2 − 2y' − 4 = 0 ⇒ (−x)
2 + (y + 1)
2 − 2(y + 1) − 4 = 0 ⇒
⇒ x
2 + y
2 − 5 = 0, środek S' = (0, 0), promień R' =
√5
Są dwie osie symetrii.
Pierwsza jest prostą przechodzącą przez środki okręgów, jest to prosta x = 0 (oś y).
Drugą wyznaczamy odejmując równania okręgów stronami:
(x
2 + y
2 − 2y − 4) − (x
2 + y
2 − 5) = 0
Witaj
Zbronku. Twoje rozwiązanie jest prawidłowe. Podobnie jak
Tim, obserwuję
Twoje wpisy na forum i z przyjemnością stwierdzam, że są rzeczowe i pomagające
w zrozumieniu prezentowanego przez Ciebie zagadnienia, a także, że unikasz podawania
gotowych rozwiązań. Widać fachową głowę. Pozdrawiam
28 paź 13:23
tim: Nie ma tak

, jestem lepszy..
28 paź 13:25
tim: Oczywiście żartuje
28 paź 13:25
Zbronek: Dzięki Bogdanie,ulżyło mi.To jest tak,że przyjmuje się ,że odp. w podręcznikach są
prawidłowe(nie bez racji,bo tak powinno być).Jeśli kilka osób powie(czyt.:"jeśli w Książce
jest napisane") ,że jesteś koniem, to kup sobie siodło.
28 paź 13:35
Zbronek: myślę ,że relatywnie to "tim"−ie jesteś lepszy.
28 paź 13:37
tim: Chyba tylko od osła

...
28 paź 18:16
tim: Dla jasności: chodzi o zwierze
28 paź 18:20
Igor: znajdź równanie prostej łączącej środek okręgu o równaniach:
x
2+y
2−6x+8y=0
x
2+y
2+2x−12y+1=0 /3
x
2+y
2−6x+8y=0
x
2+y
2+6x−36y+3=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−28y+3=0
−28y=3 / : (−28)
i co dalej
13 wrz 18:53
PW: To mnożenie stronami przez 3 wykonałeś źle.
Chyba lepiej nie szukać punktów wspólnych tych dwóch okręgów, ale znaleźć ich środki
(rozwiązując układ równań znajdziesz punkty leżące na osi symetrii prostopadłej do prostej
łączącej środki, a więc utrudniasz sobie dojście do celu; zresztą gdyby okręgi nie miały
punktów wspólnych, to w ogóle jest nieskuteczne).
15 wrz 11:35
Bartek: Wszyscy to zadanie rozwiązali źle
29 lis 20:42
Bartek: Równanie okręgu x2+y2−2y−4=o przekształcamy do tzw. postaci kanonicznej x2+(y−1)2=5. Okrąg
ten ma środek S(0,1) i promień r=√5.
W podanej izometrii będzie miał postać x2+(y−2)2=5
29 lis 20:53
Mila:
1) Dany okrąg: x2+(y−1)2=5
Przekształcenie jest izometrią, można to wykazać lub zauważyć,
że jest złożeniem symetrii względem OY i translacji zatem jest izometrią.
wtedy : r'=r=√5
S=(0,1)
S'=(0,2)
II sposób ( nie sprawdzamy, czy jest izometrią, korzystamy z wzorów)
x'=−x
y'=y+1
stąd:
x=−x'
y=y'−1 po podstawieniu do równania okręgu mamy:
x'2+(y'−1−1)2=5⇔
x2+(y−2)2=5
==========
29 lis 21:50
Eta:
Hej
Mila
Bartek "wykopał" zadanie z 2009 r
29 lis 22:17